Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Πόθεν Έσχες Πολιτικών: &(video)

Φτωχούς, πλούσιους, σκαφάτους, ιδιοκτήτες μυριάδων διαμερισμάτων, μικροκαταθέτες, ανορθόγραφους, συλλέκτες αντικών, επίδοξους γαμπρούς, απ' όλα είχαν οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης «πόθεν έσχες» των νυν και πρώην βουλευτών που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Βουλή των Ελλήνων. Αναρτήθηκαν μάλιστα και στην ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου, όπου θα παραμείνουν έως και τις 11 Ιανουαρίου. Για μία ακόμη χρονιά πάντως δηλώνεται το «έσχες» και όχι το «πόθεν» των εκπροσώπων του έθνους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αφορούν το οικονομικό έτος 2010. Σύμφωνα, δε, με την επιτροπή Ελέγχου των Οικονομικών των Κομμάτων, σε ορισμένες περιπτώσεις ζητήθηκαν από τους βουλευτές περαιτέρω διευκρινίσεις και δικαιολογητικά, ενώ διατηρείται το δικαίωμα επανελέγχου. Τα περίεργα και αξιοσημείωτα που προκύπτουν από τις δηλώσεις αυτές είναι ουκ ολίγα.

- Η Αντζελα Γκερέκου βάσει του «πόθεν έσχες» έχει στην Alpha Bank μόλις... 0,71 ευρώ. Η ανεξάρτητη βουλευτής Κερκύρας και ο σύζυγός της Τόλης Βοσκόπουλος έχουν έναν ακόμη λογαριασμό στην ίδια τράπεζα με άλλα 70 λεπτά, ενώ στην Εθνική Τράπεζα έχουν τις... βασικές τους οικονομίες που φθάνουν τα 6.726 ευρώ.

- Στον αντίποδα, εντύπωση προκαλεί η οικονομική κατάσταση του «γαλάζιου» βουλευτή Αρη Σπηλιωτόπουλου. Το 2009 εμφάνιζε καταθέσεις ύψους 820.000 ευρώ, ενώ το 2010 μόλις και μετά βίας ξεπερνούν τα 167.000 ευρώ. Οπερ σημαίνει ότι απωλέσθηκαν από την τράπεζα πάνω από 650.000 ευρώ. Δεν εκλάπησαν όμως καθώς την ίδια ώρα εμφανίζει αγορές αμοιβαίων κεφαλαίων και ομολόγων, ύψους 720.000 ευρώ.

- Αποζημίωση ύψους 850 ευρώ πήρε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας από την ασφαλιστική του εταιρεία. Ο λόγος; Η μοτοσικλέτα του καταστράφηκε ολοσχερώς, όπως διαβάζουμε στη δήλωσή του.

- Ο καλλιγράφος αρχηγός που ξεχωρίζει μακράν απ' όλους τους άλλους (πιθανόν θα έπαιρνε άριστα αν διαγωνιζόταν σε αυτό τον τομέα) είναι ο Φώτης Κουβέλης. Η περιουσιακή δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ είναι ένα κόσμημα. Εχει τα πιο ωραία γράμματα, είναι καθαρογραμμένη, χωρίς λάθη, που ξεκουράζει το μάτι και δεν σε μπερδεύει...

- Οποιος ωστόσο έφτιαξε τη δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη είναι ανορθόγραφος. Προκειμένου να μας παραπέμψει από τη μία σελίδα στην άλλη, γράφει πριν από το βελάκι «συναίχεια»...

- Αδυναμία στις αντίκες έχει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος. Για όσους δεν το γνώριζαν, το μαθαίνουν από τη δήλωσή του. Εκτός των αυτοκινήτων που χρησιμοποιεί και του φουσκωτού που έχει στο Λαύριο, έχει στο γκαράζ του και μια αντίκα που απέκτησε το 2007. Μάλιστα είναι τόσο παλιά, που η πινακίδα έχει δύο γράμματα.

- Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είναι περιζήτητος γαμπρός με... προίκα. Κατέχει ένα σκάφος αξίας 98.000 ευρώ και μια σειρά από διαμερίσματα στην οδό Γενναδίου στο κέντρο της Αθήνας, που προέρχονται από γονική παροχή.

- Ο πρώην βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχιος Δαμιανάκης θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί τυχερός γαμπρός! Εμφανίζεται να έχει καταθέσεις γύρω στα 1,4 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τη σύζυγό του. Από αυτό το ποσό, τα 1,3 εκατομμύρια προέρχονται από εκποίηση ακινήτων της γυναίκας του!


Πλουσιότερος πολιτικός αρχηγός ο Ευ. Βενιζέλος
Τι δήλωσαν ο Σαμαράς και οι υπόλοιποι

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίζεται για μία ακόμη φορά ως ο πιο πλούσιος πολιτικός αρχηγός, κάτι που οφείλεται κυρίως στην περιουσιακή κατάσταση της συζύγου του Βασιλικής Μπακατσέλου.

- Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε εισόδημα από τη βουλευτική του αποζημίωση ύψους 66.500 ευρώ και λοιπά εισοδήματα 78.669 ευρώ. Διαθέτει δεκατρία ακίνητα, δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα, μετοχές σε εταιρείες, καθώς και καταθέσεις σε ξένες τράπεζες.

- Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ετήσιο εισόδημα 60.561 ευρώ, ενώ διαθέτει ένα ακίνητο στην Αττική και μία μοτοσικλέτα.

- Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είχε φορολογητέα εισοδήματα ύψους 86.205 ευρώ και αφορολόγητα 75.747 ευρώ, ενώ είναι ιδιοκτήτης σειράς ακινήτων. Η σύζυγός του έχει στην κυριότητά της διαμερίσματα, καταθέσεις και μετοχές. Μόνο οι καταθέσεις σε ευρώ είναι 2.326.000!

- Ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης δήλωσε εισόδημα 60.561 ευρώ. Διαθέτει επίσης τρία Ι.Χ. και ακίνητα σε Αττική, Τρίκαλα, Αργολίδα και Εύβοια.

- Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και η σύζυγός του δήλωσαν εισόδημα 60.560 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση, 66.000 από ενοίκια, και 29.444 από δικηγορικά έσοδα. Εχει επίσης οκτώ ακίνητα σε Αττική και Σάμο, τρία Ι.Χ. και ένα σκάφος.

- Ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος δήλωσε εισόδημα 22.915, ενώ η σύζυγός του Ελένη Ζαρούλια 17.659 ευρώ. Διαθέτουν ακίνητα σε Αττική και Λακωνία, καθώς και ένα Ι.Χ.

- Τέλος, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ανήκει στους... πένητες, αφού είχε εισόδημα 119.500 ευρώ, καταθέσεις 832 ευρώ και ένα ακίνητο στην Αττική.


Ποιοι έχουν επενδύσει σε σπίτια και οικόπεδα
Πρωταθλήτρια στο real estate η Αννα Νταλάρα

Εταιρεία real estate θα μπορούσε να δημιουργήσει η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννα Νταλάρα με τόσα ακίνητα που δηλώνει μαζί με τον σύζυγό της και γνωστό τραγουδιστή Γιώργο Νταλάρα. Το ζεύγος διαθέτει πενήντα εννέα ακίνητα σε Φιλοθέη, Αγία Παρασκευή, Παπάγου, Κυνουρία, Πάρο, Αντίπαρο, Μαγνησία και άλλες περιοχές της χώρας, που μόνο η απαρίθμησή τους καταλαμβάνει δώδεκα σελίδες στη δήλωση περιουσιακής της κατάστασης! Περίπου σαράντα ακίνητα κατέχει στην Αργολίδα ο βουλευτής Γιάννης Ανδριανός, ενώ σε ακίνητα φαίνεται ότι επενδύει τα χρήματά του και ο πρώην «γαλάζιος» βουλευτής και νυν περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, διαθέτοντας τριάντα επτά. Ακολουθεί με δύο λιγότερα η όμορφη βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Ελενα Ράπτη. Από τα τριάντα πέντε ακίνητά της, τα έξι είναι διαμερίσματα στο κέντρο της συμπρωτεύουσας. Εχει επίσης δύο εξοχικές οικίες στη Χαλκιδική, δεκατρείς αποθήκες, τέσσερα καταστήματα σε κεντρικούς δρόμους της Νύμφης του Θερμαϊκού, ένα οίκημα και εννέα γραφεία! Ο πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης έχει δεκαεννέα ακίνητα, στα οποία συγκαταλέγονται και δύο διαμερίσματα στις Βρυξέλλες. Δεκαεννέα έχει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε Χανιά, Κυκλάδες και Γλυφάδα. Ο Σπύρος Χαλβατζής του ΚΚΕ διαθέτει δεκατέσσερα ακίνητα, τουτέστιν ένα περισσότερο από τον ομοϊδεάτη του βουλευτή Επικρατείας Αθανάσιο Παφίλη που έχει δεκατρία σε Αττική και Φθιώτιδα. Ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος διαθέτει έντεκα ακίνητα και οικόπεδα σε Κυκλάδες και Κρήτη. Το εξοχικό του στην Τήνο το επισκέπτεται συχνότατα.


- Τουλάχιστον είκοσι δέντρα σώθηκαν με την επιλογή της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής υπό τον Αθανάσιο Νάκο  να μην τυπώσει τα «πόθεν έσχες» (όπως συνέβαινε μέχρι και το 2010), αλλά να τα αναρτήσει στο Διαδίκτυο. Μέχρι πρότινος, το Κοινοβούλιο έδινε σε κάθε μέσο μαζικής ενημέρωσης μια μεγάλη κούτα γεμάτη συνολικά με περίπου 5.300 σελίδες. Οι διαπιστευμένοι κοινοβουλευτικοί συντάκτες είναι γύρω στους πενήντα, που σημαίνει ότι θα ξοδεύονταν, ούτε λίγο ούτε πολύ, 265.000 σελίδες! Για να παραχθούν αυτές οι σελίδες, βάρους 1.325 κιλών, απαιτούνταν η κοπή τουλάχιστον είκοσι δέντρων. Τουλάχιστον αυτά τη γλίτωσαν...

- Υπάρχει μια βουλευτής που δεν έχει στην κατοχή της ούτε αυτοκίνητο, ούτε ακίνητο. Βάσει της δηλωθείσας περιουσιακής κατάστασης, η 33χρονη βουλευτής Λαρίσης του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και οικονομολόγος, παρακαλώ, Ηρώ Διώτη (φωτό) εμφανίζει να έχει μόνο ένα εισόδημα της τάξης των 24.152 ευρώ, που είναι απλώς η βουλευτική της αποζημίωση. Οση έχει μείνει δηλαδή μετά και τις κρατήσεις που γίνονται υπέρ του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου